Природно наследство > „ЛЕДЕНА ПЕШТЕРА“ Почетна   Испечати   Контакт    
јазици
Образование
Галерија
Детско катче
Културно наследство
Природно наследство
Личности
Изданија
Уметност
Празнувања
Издавачки куќи
Излог
Чудесната земја
Временска прогноза
Click for Skopje-Petrovec, Macedonia Forecast
Контакт
Агенцијата за иселеништво се префрли во нови простории на
адреса:

ул. Македонија бр.19
1000 Скопје

тел:   + 389 2 3228 212
факс: + 389 2 3118 539
e-mail: info@minisel.gov.mk

 

„ЛЕДЕНА ПЕШТЕРА“ Баргала СПОМЕНИК НА ПРИРОДАТА ”СОБРИ” ШУМАТА Е СОСТАВЕН ДЕЛ НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА ВИСОКА ЧУКА РЕЗЕРВАТ СО КРИВУЉ НА ПЛАНИНАТА ЈАКУПИЦА ЧАМ ЧИФЛИК - ПОСЕБЕН ПРИРОДЕН РЕЗЕРВАТ Национален парк "Галичица" Национален парк "Маврово" Национален парк "Пелистер" ОХРИДСКО - ПРЕСПАНСКИОТ РЕГИОН ДОЈРАНСКО ЕЗЕРО БЕЛИОТ УБАВЕЦ - ПЕЛИКАНОТ ДИВАТА ГУСКА - УКРАС НА МОЧУРИШТАТА ЕВРОПСКИОТ ЛЕОПАРД - РИСОТ

„ЛЕДЕНА ПЕШТЕРА“

 

„ЛЕДЕНА ПЕШТЕРА“

Лоцирана е во еден од најинтересните и најзначајните карстни предели во Р.македонија во општината Сопиште-во околината на с. Брезница. Лесно достапна е и на само 30 километри од Скопје. Она што ја прави пештерата атрактивна е минеролошкиот феномен – калцитни кристали со голема проѕирност. Зимно време со струењето на воздухот поради обликот на пештерата,која е во форма на чизма,од подот и таваницата на пештерата се создаваат импозантни ледени украси,а таа станува вистинска ледена убавица,по што го добила и името. Единствена е од ваков вид досега откриена во Македонија. Освен пештерата, реонот до неа и околу неа го прави атрактивен и природата која изобилува со многу природни реткости,бунари,мали езерца,богат животински и растителен свет.


Подготвил: З.С.

 


Пребарај
 
Поважни линкови
 
 
 
 
 
 

 

 

Copyright (c) 2009 Агенција за Иселеништво. Сите права се задржани.