ВЕСТИ ОД ЕКОНОМИЈАТА

Аеродоромите во Скопје и во Охрид добија трајни сертификати за исполнување безбедносни услови од АЦВ

Скопје  3.10.2011 година Печатење Препорачај ја на пријател

 (МИА) - Агенцијата за цивилно воздухопловство го замени со траен Сертификатот за исполнување на безбедносните услови на аеродромите „Александар Велики“ во Скопје и „Св.Апостол Павле“ во Охрид.

По увидот во целосната документација и разгледувањето на сите безбедносни аспекти, инспекторскиот тим на Агенцијата за цивилно воздухопловство констатирал дека двата аеродроми ги исполнуваат условите на Меѓународната воздухопловна организација (IKAO) односно анекс 14 од Конвенцијата за цивилно воздухопловство, како и законските и подзаконските акти за цивилно воздухопловство на Македонија.

- Добрата соработка на АЦВ со операторот ТАВ Македонија продолжува и преку проектот за заштита на правата на патници, кој се реализира на двата аерoдроми, за чија практична имплементација ТАВ Македонија, на АЦВ и отстапи две работни простории, како за проектот за заштита на правата на патниците, така и за SAFA програмата за  безбедносен надзор над странските воздухоплови, соопшти Агенцијата за цивилно воздухопловство. 

 


ПРЕТХОДНИ ЗАПИСИ

Во Финска презентирани туристичките потенцијали на Македонија


Иселениците ќе можат да примаат канадски пензии во Македонија


Стапува во сила Договорот за социјално осигурување меѓу Македонија и Канада


Од 30 октомври редовни авионски летови на релација Скопје - Рим


Промоција на Македонско-руски бизнис каталог


Австриските компании се чувствуваат стабилно на македонскиот пазар


ТВ спотот „Macedonia Timeless - Food“ со меѓународно признание на фестивал во Хрватска


Шпанскиот весник „Ел мундо“ за туристичките потенцијали на Македонија


Средба Груевски - Хејг во Лондон


Груевски во Лондон: Македонија е добра земја за водење бизнис, потврда е присуството на странските инвеститори


Повеќе странски туристи за 24,5 проценти во август годинава во однос на август лани


Гала промоција на Македонија на туристички саем во Виена


Македонска владина делегација на Британско-македонски форум за инвестиции во Лондон


Околу 35.000 македонски граѓани корисници на странски пензии


Промоција на македонските туристички потенцијали во Виена


Договор за формирање заеднички бизнис совет меѓу македонските комори и катарската комора за трговија и индустрија


Почнува изградбата на фабриката на „Џонсон контролс“ кај Штип


Промовирана најновата едиција „200 најголеми и најуспешни фирми во Македонија“ (ДПЛ)


Пилот активности за воспоставување електронска агро берза


Зголемен откупот и продажбата на земјоделски производи


Поглед кон Македонија“ од денеска на Си Ен Ен


„Њу момент“ со злато и сребро на маркетинг фестивалот во Словенија


Општина Старо Нагоричане го претстави туристичкиот потенцијал на Меѓународниот саем за туризам во Нови Сад


Отворен откупно-дистрибутивниот центар „АГРОФРУКТИС“, ивестиција вредна 20 милиони евра (КРГ)


Аеродоромите во Скопје и во Охрид добија трајни сертификати за исполнување безбедносни услови од АЦВ