ВЕСТИ ОД ЕКОНОМИЈАТА

Околу 35.000 македонски граѓани корисници на странски пензии

Скопје  19.10.2011 година Печатење Препорачај ја на пријател

 (МИА) - Од почетокот на примената на билатералните договори за социјално осигурување меѓу Македонија и други земји, околу 35 илјади македонски граѓани оствариле право на пензија од други држави. Од нив 13 илјади користат право на пензија од Германија.

Учесниците на тркалезната маса „Меѓународни договори за социјално осигурување“ посочија оти со имплементацијата на овие договори македонските граѓани по остварувањето на право на пензија во друга држава може да ја користат странската пензија во Македонија и при тоа да имаат здравствено осигурување за себе и семејството.

- Преку договорите се овозможува еднаков третман на лицата за кои се применува договорот, пензиското и инвалидското осигурување, осигурување во случај на невработеност, детски додаток и осигурување во случај на повреда на работа и професионална болест, рече Ирена Ристовска претставник од Министерството за труд и социјална политика.


ПРЕТХОДНИ ЗАПИСИ

Во Финска презентирани туристичките потенцијали на Македонија


Иселениците ќе можат да примаат канадски пензии во Македонија


Стапува во сила Договорот за социјално осигурување меѓу Македонија и Канада


Од 30 октомври редовни авионски летови на релација Скопје - Рим


Промоција на Македонско-руски бизнис каталог


Австриските компании се чувствуваат стабилно на македонскиот пазар


ТВ спотот „Macedonia Timeless - Food“ со меѓународно признание на фестивал во Хрватска


Шпанскиот весник „Ел мундо“ за туристичките потенцијали на Македонија


Средба Груевски - Хејг во Лондон


Груевски во Лондон: Македонија е добра земја за водење бизнис, потврда е присуството на странските инвеститори


Повеќе странски туристи за 24,5 проценти во август годинава во однос на август лани


Гала промоција на Македонија на туристички саем во Виена


Македонска владина делегација на Британско-македонски форум за инвестиции во Лондон


Околу 35.000 македонски граѓани корисници на странски пензии


Промоција на македонските туристички потенцијали во Виена


Договор за формирање заеднички бизнис совет меѓу македонските комори и катарската комора за трговија и индустрија


Почнува изградбата на фабриката на „Џонсон контролс“ кај Штип


Промовирана најновата едиција „200 најголеми и најуспешни фирми во Македонија“ (ДПЛ)


Пилот активности за воспоставување електронска агро берза


Зголемен откупот и продажбата на земјоделски производи


Поглед кон Македонија“ од денеска на Си Ен Ен


„Њу момент“ со злато и сребро на маркетинг фестивалот во Словенија


Општина Старо Нагоричане го претстави туристичкиот потенцијал на Меѓународниот саем за туризам во Нови Сад


Отворен откупно-дистрибутивниот центар „АГРОФРУКТИС“, ивестиција вредна 20 милиони евра (КРГ)


Аеродоромите во Скопје и во Охрид добија трајни сертификати за исполнување безбедносни услови од АЦВ