ВЕСТИ ОД ЕКОНОМИЈАТА

Груевски во Лондон: Македонија е добра земја за водење бизнис, потврда е присуството на странските инвеститори

Скопје  20.10.2011 година Печатење Препорачај ја на пријател

 (МИА) - Македонија е добра земја за водење бизнис, тоа најдобро го потврдува Светската банка која преку листата на Дуинг Бизнис неколку години по ред ја става Македонија на врвот на листата на реформатори и поволни бизнис дестинации, а значаен напредок забележуваме и на листата на Форбс. Во континуитет работиме на подобрување на бизнис климата и условите за работа, еднакво за домашните и странските компании, а целта е економски развој на приватниот сектор и отворање нови работни места за да се постигне двострана корист, и за менаџментот на фирмата и за стандардот на граѓаните на Македонија.

Ова го порача претседателот на Владата на Република Македонија, Никола Груевски во обраќањето на Инвестицискиот форум „Обединето Кралство - Македонија“, кој се одржува во Лондон и ги покани британските компании да ја посетат и лично да се уверат во поволната бизнис клима во Македонија за таа да се најде и на нивната мапа како дестинација за водење бизнис.

Тој изрази надеж дека одличните политички односи со Лондон на севкупно ниво, особено изразени преку сојузништвото во рамките на НАТО-алијансата за обезбедување на светскиот мир и демократија, ќе бидат проследени и со значајно унапредување на економската соработка, со што Британија ќе помогне не само во развојот на Македонија, туку и на регионот на Југоисточна Европа.

 


ПРЕТХОДНИ ЗАПИСИ

Во Финска презентирани туристичките потенцијали на Македонија


Иселениците ќе можат да примаат канадски пензии во Македонија


Стапува во сила Договорот за социјално осигурување меѓу Македонија и Канада


Од 30 октомври редовни авионски летови на релација Скопје - Рим


Промоција на Македонско-руски бизнис каталог


Австриските компании се чувствуваат стабилно на македонскиот пазар


ТВ спотот „Macedonia Timeless - Food“ со меѓународно признание на фестивал во Хрватска


Шпанскиот весник „Ел мундо“ за туристичките потенцијали на Македонија


Средба Груевски - Хејг во Лондон


Груевски во Лондон: Македонија е добра земја за водење бизнис, потврда е присуството на странските инвеститори


Повеќе странски туристи за 24,5 проценти во август годинава во однос на август лани


Гала промоција на Македонија на туристички саем во Виена


Македонска владина делегација на Британско-македонски форум за инвестиции во Лондон


Околу 35.000 македонски граѓани корисници на странски пензии


Промоција на македонските туристички потенцијали во Виена


Договор за формирање заеднички бизнис совет меѓу македонските комори и катарската комора за трговија и индустрија


Почнува изградбата на фабриката на „Џонсон контролс“ кај Штип


Промовирана најновата едиција „200 најголеми и најуспешни фирми во Македонија“ (ДПЛ)


Пилот активности за воспоставување електронска агро берза


Зголемен откупот и продажбата на земјоделски производи


Поглед кон Македонија“ од денеска на Си Ен Ен


„Њу момент“ со злато и сребро на маркетинг фестивалот во Словенија


Општина Старо Нагоричане го претстави туристичкиот потенцијал на Меѓународниот саем за туризам во Нови Сад


Отворен откупно-дистрибутивниот центар „АГРОФРУКТИС“, ивестиција вредна 20 милиони евра (КРГ)


Аеродоромите во Скопје и во Охрид добија трајни сертификати за исполнување безбедносни услови од АЦВ