ВЕСТИ ОД ЕКОНОМИЈАТА

Иселениците ќе можат да примаат канадски пензии во Македонија

Скопје  2.11.2011 година Печатење Препорачај ја на пријател

 (МИА)Приближно 200.000 иселеници во Канада ќе можат да ги остварат своите права од пензиско и инвалидско осигурување. Тоа им го овозможува Договорот за социјално осигурување меѓу Република Македонија и Канада што денеска стапува во сила.

Договорот, како што информира на прес-конференција министерот за труд и социјална политика Спиро Ристовски, ќе се применува на сите лица кои во Република Македонија или Канада навршиле периоди на осигурување или престој кои се земаат предвид при остварувањето на правото на пензија согласно со прописите на Македонија или Канада, кои се однесуваат на остварувањето на правото на самостојна пензија. Со Договорот се уредува собирање на периоди на осигурување навршени во двете држави со што се овозможува лицето да оствари право на пензија.

- Договорот гарантира исплата на пензијата во другата држава договорничка, односно се дава можност остварените пензии во Канада да се трансферираат во Република Македонија ако корисникот се врати да живее во Македонија, додаде Ристовски.

 


ПРЕТХОДНИ ЗАПИСИ

Во Финска презентирани туристичките потенцијали на Македонија


Иселениците ќе можат да примаат канадски пензии во Македонија


Стапува во сила Договорот за социјално осигурување меѓу Македонија и Канада


Од 30 октомври редовни авионски летови на релација Скопје - Рим


Промоција на Македонско-руски бизнис каталог


Австриските компании се чувствуваат стабилно на македонскиот пазар


ТВ спотот „Macedonia Timeless - Food“ со меѓународно признание на фестивал во Хрватска


Шпанскиот весник „Ел мундо“ за туристичките потенцијали на Македонија


Средба Груевски - Хејг во Лондон


Груевски во Лондон: Македонија е добра земја за водење бизнис, потврда е присуството на странските инвеститори


Повеќе странски туристи за 24,5 проценти во август годинава во однос на август лани


Гала промоција на Македонија на туристички саем во Виена


Македонска владина делегација на Британско-македонски форум за инвестиции во Лондон


Околу 35.000 македонски граѓани корисници на странски пензии


Промоција на македонските туристички потенцијали во Виена


Договор за формирање заеднички бизнис совет меѓу македонските комори и катарската комора за трговија и индустрија


Почнува изградбата на фабриката на „Џонсон контролс“ кај Штип


Промовирана најновата едиција „200 најголеми и најуспешни фирми во Македонија“ (ДПЛ)


Пилот активности за воспоставување електронска агро берза


Зголемен откупот и продажбата на земјоделски производи


Поглед кон Македонија“ од денеска на Си Ен Ен


„Њу момент“ со злато и сребро на маркетинг фестивалот во Словенија


Општина Старо Нагоричане го претстави туристичкиот потенцијал на Меѓународниот саем за туризам во Нови Сад


Отворен откупно-дистрибутивниот центар „АГРОФРУКТИС“, ивестиција вредна 20 милиони евра (КРГ)


Аеродоромите во Скопје и во Охрид добија трајни сертификати за исполнување безбедносни услови од АЦВ