Дедо Мраз, пак пристигна кај нас!

06.12.2016 година

Дедо Мраз, пак пристигна кај нас!
Со санка голема
и кенгури во прег,
ни пристигна тој,
иако нема снег...
Ѕвончиња, ѕвончиња
ѕвонат по цел пат,
еве го и Дедо Мраз
доаѓа кај нас ...
Во Сиднеј, се одржа традиционалниот годишен концерт за децата кои го изучуваат македонскиот јазик во училиштата во Нов Јужен Велс. Пред полна сала посетители, учениците пееја,играа и покажаа дел од знаењето што го научија на часовите по македонски јазик во текот на годината.
Масовно посетениот настан и оваа година го организираше Македонскиот просветно училишен одбор за НЈВ, а на него настапија училиштата во кои се изучува македонскиот јазик.

Присутните ги поздрави Г-от Алекс Де Принцио, преставник на Федерацијата и на Министерството за образование. Г-от Де Принцио истакна дека овој и сите настани што ги организира МПУО се само дел од работата на неговите членови. „Уште повеќе работа и подготовки, истражувања, предавања, лобирања за јазикот, размена на искусва и многу други невидливи работи вршат учителките . Затоа наставата по македонски јазик во НЈВ и МПУО е пример како треба да се организираат училиштата“, истакна Г-от Алекс Де Принцио.
Гостин - мотивациски спикер на концертот беше младата професорка Мелиса Митревска. Мелиса македонскиот јазик го изучуваше во Основното училиште во Карлтон, во редовната настава. Таа денеска е професорка по англиски јазик и историја. Едно патување во Македонија и го измени животот. Бидејќи веќе го зборуваше македонскиот јазик, а животот во Македонија многу и се допадна, Мелиса одлучи да остане таму и таму да работи. Во Скопје се вработи, најпрво, како професорка во гимназијата „НОВА“, а потоа беше и директорка на училиштето. Мелиса остана во Македонија десетина години. Зборувајќи за значењето да се изучувањето на македонскиот јазик, таа истакна дека тоа е многу важно за когнитивниот развој на децата. Изучувањето на јазикот ги прави децата паметни, прилагодливи и им овозможува широк спектар на академски вредности. „Едноставно, децата, за нивно добро треба да се носат на часовите по македонски јазик“, истакна Мелиса.
На ученичката Илина Трифуновска ѝ беше врачена Наградата за одличен успех во изучувањето на македонскиот јазик, од Министерот за образование на НЈВ. Оваа година на Конкурсот на СБС- Австралија за промоција на јазикот Признаници добија учениците: Ангелина Танаскоска, Давид Беговски, Софиа Бони, Давид Балтовски и Клаудија Огњановска.
На концертот беа врачени и наградите за рецитирање на најдобрите рецитатори во 2016 година, како и пехарите за најбројните учесници од училиштата во НЈВ.
Се разбира и Дедо Мраз беше воодушевен од сите дечиња и од нивната умешност да зборуваат и пејат на македонски јазик и затоа им подели на сите деца подароци. Македонскиот просветно училишен одбор за НЈВ, на сите Македонци им ја честита Новата 2017 година и Божиќните празници и им посакува многу љубов, радост, здравје и лична среќа.
Ве очекуваме да ги донесете вашите внуци и деца следната година на настава по македонски јазик.
Жаклина Михајлова-Учителката