<< Предходни 1 2 325 26 27 Следни >>

Ден посветен на Македонија

10.05.2017 година

Асоцијацијата Аминта од Витторио Венето, преку низа активности, на членовите од 42 други италијански здружениа им ја претстави Македонија. Во Витторио Венето-Италија, македонското здружение приреди ден посветен на Македонија. Членството на Аминта се погрижи да приреди богата трпеза со македонски јадења. Гравче тавче, сарма, селско месо, домашно кисело млеко, еклери во форма на лебеди, беа само дел од презентираните специјалитети.

 

 

 

НОЌ НА КНИГАТА

19.04.2017 година

 

 

 

Проглас

27.03.2017 година

 

 

 

Гоцеви денови 2017

06.02.2017 година

На 04.02. 2017.год. во просториите на Регионалната канцелариа кое име го носи ,,Гоце Делчев,, нашето здружение свечано беше отворена традиционалната манифестација,,Гоцеви денови 2017,, со одбележување на роденденот на нашиот великан Гоце Делчев.

 

 

 

Во Чешка Република одржана прослава по повод празникот - Богојавление -Водици

30.01.2017 година

На 19.01.2017г. во Тешов, ЧР, се одржа прослава по повод големиот верски христијански празник - Богојавление - Водици, за македонската заедница во ЧР. На настанот, на кој присуствуваше амбасадорот Стојчески, учествуваа околу 50 лица.

 

 

 

БЕЛИ МУГРИ

22.11.2016 година

 

 

 

ИЗВЕСТУВАЊЕ

21.10.2016 година

Од денот на распишувањето на изборите до завршување на јавниот увид, државјаните на Република Македонија кои се на привремена работа или престој во странство можат да достават Пријава за гласање, своерачно потпишана или испратена по електронска пошта со која се пријавуваат за гласање на предвремените избори за пратеници во Собранието на Република Македонија до ДИК (член 50-а став 8 во врска со член 15 став 2).

Образецот –пријава за гласање, како и сите други информации во врска со гласањето може да ги најдете на интернет страната на ДИК односно на линкот

http://www.sec.mk/predvremeni-izbori-za-pratenici-2016/

 

 

 

ИЗВЕСТУВАЊЕ

19.10.2016 година

1.Ве известуваме дека Претседателот на Собранието на Република Македонија распиша предвремени избори за пратеници во Собранието на Република Македонија кои ќе се одржат на 11 декември 2016 година.
Во Дипломатско Конзуларните претставништва (ДКП) на Република Македонија во странство, гласањето ќе се одржи на 10 декември (сабота) 2016 година, согласно со сметањето на времето во соодветната земја.


2. Сите државјани на Република Македонија кои се на привремена работа или престој во странство се запишуваат во посебен Избирачки список. . Овие лица се запишуваат според нивното последно живеалиште во Република Македонија пред заминувањето во странство (член 41 став 5 од Изборниот законик-Сл.весник на РМ бр. 54/2011).

3. Државната изборна комисија преку Министерството за надворешни работи ги доставува до ДКП посебните изводи од Избирачкиот список за лицата на привремена работа или престој во странство врз основа на евиденција од надлежен орган, за ставање на јавен увид (член 49 став 2, во врска со член 15 став 2 од Изборниот законик).
Јавниот увид во посебниот избирачки список во ДКП започнува на 28 октомври и ќе трае до 11 ноември 2016 година до 24.00 часот.

4. Барањето за запишување, дополнување или бришење на податоците во посебните изводи од Избирачкиот список (член 50-а став 6 во врска со член 15 став 2 од Изборниот законик), за време на јавниот увид, државјаните на република Македонија кои се на привремена работа или престој во странство го поднесуваат по електронска пошта до ДИК, од 28 октомври до 11 ноември 2016 година, до 24,00 часот.
Барањето може да се поднесе во периодот од 28 октомври до 11 ноември 2016 година.

5. Од денот на распишувањето на изборите до завршување на јавниот увид, државјаните на Република Македонија кои се на привремена работа или престој во странство можат да достават Пријава за гласање, своерачно потпишана или испратена по електронска пошта со која се пријавуваат за гласање на предвремените избори за пратеници во Собранието на Република Македонија (член 50-а став 8 во врска со член 15 став 2).
Пријавата за гласање може да се поднесе во периодот од 18 октомври до 11 ноември 2016 година, до 24,00 часот.

 

 

 

<< Предходни 1 2 325 26 27 Следни >>