8 ми Март

24.02.2014 година

 

 

 

Фестивал Мумба

20.02.2014 година

МКУД НИКОЛА КАРЕВ , МЕЛБУРН - Со гордост ќе ја претставува Македонската заедница на најголемата, најекстравагантна парада во Мелбурн - наречена Мумба...Фестивалот Мумба слави 60 години од своето постоење и по тој повод ќе учествуваат 2.600 учесници кои со својата колоритност и танцување, слеани како река ќе го презентираат динамичниот пулс на градот. 10 март, 11 часот
Почуствувајте го ритамот на градот!
Зборот Мумба е абориџински збор и значи Ајде сите заедно да се забавуваме
The parade runs northbound on St Kilda Road (on the park side of the road) between Dorcas Street and Linlithgow Avenue. со Ace Petrovski и 8 други.

 

 

 

Тиквешки Бал 2014

18.02.2014 година

На 14.2.2014 год. во Гранд Нерет Ресепшн во Епинг - Тиквешкото друштво од Мелбурн го организираше својот традиционален Тиквешки Бал 2014.
Овој бал се организира по повод верскиот празник Св. Трифун заштитник на градот Кавадарци.
Гостите ги поздрави претседателот Орце со што и започна забавата.
За забавниот дел беа задолжени музичкиот состав Стела Бенд со пеачката Стела Митревска која знае и умее да ги развесели присутните гости.

 

 

 

Божиќно дефиле во Перт со македонска народна носија

13.02.2014 година

Перт од Западна Австралија, е познат град, кој даде гостопримство на околу 15 Иљади иселеници Македонци од сите делови на Македонија, а и од комшиските држави на Република Македонија. Перт стана познат меѓу македоинското иселеништво во САД, Канада и Европа, а посебно во Австралија, во 1986 година, кога се отпочна со првото Дефиле, во Кингс Парк, што стана традиционално, на 2 Авгус, на денот Свети Илија-Илинден, во годините. Координативниот Одбор на Македонсаките општини на Западна Австралија, за прв пат во диаспората организираа вакво дефиле, на кое зедоа учество повеке од 400 Македонци и преставници на владата- парламентот на Западна Австралија. При оваа оддавање почит, со пригодна програма, каде се свираше труба и положуваа венци и свежо цвеке, говори и специјална стража, од војната гарда на Западна Австралија, во чес на паднатаите бориц-Македонци во Илиндсенското востание и Народно-ослоботителната војна во Втората Светска војна, пред монументалниот споменик на паднатите борци-Австралијанци, во миналите светски и регионални војни во Кингс Парк.
Значи таа традиција на одржување на Дефилеа, која беше прекината пред осамостојувањето на Република Македонија, а која го зближуваше македонското ислеништво и отвори патишта за оформување на Поткомитет за Македонски човекови права во 1989 година и првиот Задграничен Комитет на ВМРО-ДПМНЕ на 19 Август 1990 година.
Постојано во Перт, нарочно во последно време, поедини Македонски фолклорни групи и Задграничниот Комитет на ВМРО-ДПМНЕ, покушаваат да ја одржат традицијата-настапување на јавни приредби. Така и за време на овие Божикни празници, на покана на организаторот од ТВ каналот 7, фолклорната група Гоце Делчев од Перт настапи со своја програма на Дефилето.
Од порталот МКД, го објавуваме следниот текс со фотографиите од Дефилето:
Во Перт, во Западна Австралија под покровителство на една од најголемите телевизиски мрежи во оваа земја Канал 7 се одржа овогодишното божиќно дефиле.
На дефилето учествуваше и македонското културно-уметничко друштво Гоце Делчев со богат репертоар од македонски песни и ора.
Јанко ТОМОВ

 

 

 

Осветена иконата на Св. Злата во Вереби - Мелбурн (7.2.2014)

13.02.2014 година

Неговото Високо Преосвештенство г. Петар присуствуваше на воскресната вечерна Богослужба при ЦО Света Злата Мегленска во Вереби, Мелбурн.

Богослужбата ја водеше и проповедаше парохискиот свештеник о.Глигор Киселинов.

За време на Богослужбата надлежниот Архиереј г. Петар ја освети иконата на св. Злата Мегленска која ќе стои над влезната врата.

Иконата е изработена во иконопиското школо Свети Теофил Струмички, кое фунционира при манастирот на св. Прохор Пчински во Донибрук.

По Богослужбата, во црковната сала беше организирана донаторска вечер.

На овој настан присуствуваа голем број верници , кои се поклонуваа и ја целиваа новоосветената икона на света Злата Мегленска.

 

 

 

Прогласени најдобрите дела на годината за Прличева награда

12.02.2014 година

Жири комисијата во состав на Силвана Трајковска (претседател), Наташа Котевска и Сузана Стојановски ги прогласи најдобрите дела на наградниот традиционален конкурс за Прличева награда за 2013 година при Македонското литературно друштво Григор Прличев од Сиднеј. Жири комисијата образложи дека беа доставени квалитетни дела и од истите успеа да издвои по три дела од конкурсот за: Најдобра песна на годината за возрасни; Најдобра песна на годината за деца и Најдобар расказ на годината за возрасни. Наградата за Најдобар расказ на годината за деца не се додели. За наградните конкурси беа доставени 49 дела за сите категории.

Жири комисијата ги прогласи следните дела за најдобри во одредените категории:

Песна на годината за возрасни: 1- Награда: Недај Боже од Крсте Наумовски, 2- Награда: Наташа од Ленче Клекачкоска, 3- Награда: Мајчин глас од Гордана Димовска,

Песна на годината за деца: 1- Награда: Прочка од Гроздан Јовановски, 2- Награда: Скржав дедо од Гроздан Јовановски, 3- Награда: Жубор од Гроздан Јовановски.

Расказ на годината за возрасни: 1- Награда: Илузии, под шифра Молика 2011 2- Награда: Ilusion Images, под шифра Пелагија 3- Награда: Непребол од Гордана Димовска.

Од името на Литературното друштво Григор Прличев, Душан Ристевски (претседател)

 

 

 

Млади билбили од Лерин пееја изворни македонски песни во Перт

09.02.2014 година

Македонската група Млади билбили од Лерин викендов одржаа концерт во Перт, Австралија. Салата во македонската општина во Западна Австралија беше претесна за да ги прими сите Македонци што сакаа да ги слушнат билбилите и нивните изведби на изворните македонски песни од Егејска Македонија. Заедно со нив беше и Панде Ашлаков, греадоначалникот на општината Овчарани во Грција.

 

 

 

ОДБЕЛЕЖАН 35 ГОДИШНИОТ ЈУБИЛЕЈ НА МАКЕДОНСКИОТ ПРОСВЕТНО УЧИЛИШЕН ОДБОР ВО НОВ ЈУЖЕН ВЕЛС

22.01.2014 година

Македонскиот Просветно училишен Одбор во Нов Јужен Велс на достоинствен начин го одбележа својот 35 годишен јубилеј. Тој е проследен со зголемување на бројот на учениците за 38% само во однос на претходната година. Поради зголемениот број на ученици вработени се нови 4 учителки по македонски јазик, кои со највисоки оценки го завршиле курсот по методологија на јазици.
По повод јубилејот, е одржан Семинар по македонски јазик кој го посетиле дваесетина учители од цела Австралија, на кој се разгледувале можности за модерна настава по македонски јазик. Се организирала и матурска забава за учениците кои оваа година го изучувале македонскиот јазик, на кои им биле предадени признанија.