<< Предходни 1 2 320 21 22 Следни >>

ОДРЖАН ВОЛИНСКИОТ ИЗЛЕТ

22.01.2014 година

И оваа година по традиција се одржа Волинскиот излет во Стенвол Парк, кој се наоѓа помеѓу градовите Сиднеј и Волонгонг. Ниту дождот не ги спречи Волинци да се соберат, да се дружат и да евоцираат спомени на детството поминато во Волино.
Младите поколенија на Волинци највуваат дека ќе ја продолжат оваа традиција.

 

 

 

MACEDONIAN LANGUAGE CLASSES 2014

22.01.2014 година

The Macedonian Community of Western Australia (Inc) recognises the importance of language learning and is proud to offer Macedonian language classes in 2014. The Communitys language school provides classes to multi age and ability school age children and adults with little or no background in the Macedonian language.

 

 

 

МАКЕДОНСКА И УСПЕШНА НОВОГОДИШНА ПРИКАЗНА ВО АВСТРАЛИЈА

11.12.2013 година

Во пресрет на новогодишните и божикни празници, трета година по ред се одржува образовната програма наречена Македонска Новогодишна приказна. Целта на оваа програма е да се поттикнат децата од македонско потекло да го изучуваат македонскиот јазик, да дознаваат повеќе за традицијата и обичаите. Секоја година интересот за учество во оваа програма се зголемува, а голем успех е тоа што се запишуваат и деца кои за првпат се на час по македонски јазик.

 

 

 

НОВО ЛИКОВНО ЛИЦЕ ВО ГРИНГИЛА, АВСТРАЛИЈА

03.12.2013 година

ГОРДАНА ИВАНОСКА -
НОВО ЛИКОВНО ЛИЦЕ ВО ГРИНГИЛА, АВСТРАЛИЈА

Неодамна во Австралија допатува брачната двојка Гордана и Гоце Иваноски. Сопружниците Гордана и Гоце моментално живеат во домот на родителите на Гоце, во најмакедонската населба во Австралија, во Грингила, населба која се наоѓа во околината на градот Волонгонг.
По влегувањето во нивниот дом неизбежни се погледите кон ѕидовите на кои висат повеќе ликовни експонати, дела на младата ликовна уметница, со кои сака да си ја намали носталгијата кон оставените убавини на својата родна Македонија.

Гордана Темелкоска - Иваноска е родена на 9-ти мај 1984 година во Охрид, Македонија. Во 2009 година дипломира на Факултетот за туризам и општествени науки Св.климент Охридски во Охрид отсек Мениџмент по осигурување. Уште во основното училиште таа ги започнува нејзините ликовни чекори со сликање портрети, класични теми, мртва природа и пејсажи во акварел. Со свои дела учествувала и на неколку изложби во средното економско училиште Мите Богоевски во Охрид, каде експериметира со неколку сликарски техники, но повеќе се задржува на сликање со масло на платно. Нејзините сеќавања уште од најрана младост се нераскинливо поврзани за исконските убавини на својата земја. А подоцна во нејзините дела оставаат свој печат и поклоничките патувања, од кои посебно ќе ја нагласи посетата на Манастирот Острог во Црна Гора. Инспирирана од богатата духовност, минато и култура на својот крај, таа не престанува да ги пренесува своите впечатоци на платно и по доаѓањето во Австралија, каде ќе го продолжи своето усовршување.

 

 

 

Подем на македонската култура

28.11.2013 година

Во Сиднеј Австралија:
Подем на македонската култура

Минатиот петок и сабота публиката во Сиднеј имаше можност да ги види двете последни претстави на драмата Борење со мечка од Душан Ристевски во режија на Стефо Нанцу и Австралиско македонскиот театар од Сиднеј. Со тоа заврши нивната сезона за оваа година и како што информираа од Управата за почетокот на наредната година се најавува нова претстава, а и можно гостување во Македонија.
На завршната претстава се виде професионализмот на целата екипа која даде се од себе да ја задоволи публиката и да ги прикаже ликовите на начин на кој ги замислил авторот. Пораките беа јасни, но испреплетени во животите на две македонски семејства соочени со секојдневните здравствени и културни предизвици, соништа и очекувања и смртта како неизбежен предизвик во животот. Интересно беше што најмладата артистка Валери Пеовска која ја заменуваше Стефани Степановска успеа спонтано да се вклопи во екипата и да донесе свежина во претставата. Бабата Велика, која ја играше Јаворка Котевска, со секое излегување на сцена беше пречекувана со воодушевување нејзиниот карактер беше близок и мил. Тука беше и извонредната динамична сценска енергија што ја создадоа Ирена Вељанова, Васко Србиновски, брачниот пар Никола и Валентина Апостоловски, како и Владо Сазданов кој донесе комична свежина во претставата и медицинскиот тим со Самоил Митревски и Мена Ристевска.

Со овие претстави кои беа прикажани на англиски и македонски јазик како дел од програмата на Hurstville Discovery Festival, драмата Борење со мечка беше централен фокус на целиот фестивал, односно на Конференцијата - форумот за здравје и уметност (Arts and Health Forum) на кој зедоа учество врвни предавачи како Helen Zigmond, директор на Институтот за креативно здравје, која зборуваше за влијанието на уметноста врз здравјето и водечката улога што Австралија ја води во светот благодарение на иновативните програми на емигрантите; Dr Astrid Perry, директор на Мултикултурната служба за здравје која зборуваше конкретно за драмите Страв и срам и Борење со мечка кои се вклучени и во програмите за обучување на здравствените работници и студенти; почесниот градоначалник на Хрствил Philip Sansom зборуваше за улогата локалните Влади што ја имаат во нудење на услови ваквите културни и здравствени програми да се развиваат. Двете претстави беа отворени со Мултукултурниот хор Fiestaville, воглавно составен од Кинези и Индијци, со изведбата на македонската песна Дојди моме на вечера, интерпретирана на македонски, кинески и индијски. Покрај културната програма се промовира и македонската кујна преку мазници, зелници, ајвар и македонското вино.
Убаво е да се забележи дека драмата Борење со мечка имаше седум изведби на македонски и три изведби на англиски јазик и може слободно да се нагласи дека не постои театар во дијаспората кој вака наизменично ги дава своите престави, а со тоа се заклучи дека Австралиско македонскиот театар од Сиднеј е Амбасадор во промовирање на македонската култура во светот.

 

 

 

Забележан престојот на македонските лекари кои се на едукација во Австралија

19.11.2013 година

Четворицата македонски лекари кои се на екукација во Австралија се најдоа на насловната страна на весникот на македонски јазик Australian Macedonian Today.

На едукација преку проектот на министерството за здравство во болницата St George Private Hospital во Сиднеј,Австралија се проф. д-р Владимир Мирчевски од Клиниката за неврохирургија, д-р Гордана Божиновска Беака од ГОБ 8-ми септември се доусовршува за лапароскопска хирургија, д-р Жарко Спасовски од ГОБ 8-ми септември е на едукација за општа хирургија и д-р Дејан Димитровски од Клиничката болница Битола е на едукација за кардиохирургија. Тие во приватниот медицински комплекс St George се од 1-ви месецов, а во земјава со нови искуства и знаења ќе се вратат на почетокот од декември. На сликата со нив е и д-р Зоран Бечваровски кој работи во оваа реномирана болница,а по потекло е од Македонија

 

 

 

Традицијата продолжува

18.11.2013 година

Членовите на Македонската пензионерска група Битола од Мелбурн свечено и достоинсвено го прославија денот на градот Битола 4 ноември.
Општинската сала на Бери Род во Лалор беше претесна да ги прими сите заинтересирани за оваа прослава.
Преставникот од Македоснкиот Конзулат во Мелбурн - Бети Коруновска ги посети и одржа говор честитајќи им го денот на градот Битола - 4 ноември.
Присутните беа запознаени со условите за добивање на македонски пасош и начинот на кој може да се добие полномошно.

 

 

 

ФЕСТИВАЛ НА ХРАНАТА ВО МЕЛБУРН

31.10.2013 година


Со звуците на македонските традиционални инструменти, кавалот, зурлата,гајдата и тапанот започна Македонскиот фестивал на храната во популарниoт Williamstown. Oрганизиран беше и авион кој го вееше големиот банер испишан со Macedonian Food festival. Илјадници посетители со голем интерес ги следеа настапите на седумте културно уметнички друштва, песните на Иван Радевски како и гостите од Сиднеј, КУД Илинден, ги импресионираа посетителите со својот совршен настап изведувајќи сплетови од Источна и Северна Македонија, Пијанец и Шопска Петорка. Официјално фестивалот го отвори претседателот на Македонско Австралиската организација , Лидија Нешковска која нагласи дека овој фестивал е од огромно значење за Македонската заедница а во организацијата се вклучени голем број организации, друштва, ученици, наставници, волонтери без чија помош не би можело да се одржи. Потоа говори одржаа и Конзулот на Република Македонија во Мелбурн, Австралија, Бети Коруновска, Лидија Нарашанова Смилевска,асистент за македонските учители во Австралија, Andrew Elsbury и фудбалската ѕвезда Питер Дајкос. Оваа година повторно настапија со рецитали и песни за Македонија и учениците од Викториското училиште за јазици од Килор Деонс. Своите музички таленти ги покажаа и младите Адриана Спасевска, Џулија Димовска, Џесика Поцев, Шанел Саботкоски, Сара ОКонор, Љупчо Ангелевски со песни од Тоше и групата MDX.
На повеќе од дваесет штандови се продаваа македонски традиционални јадења, мазиници, кифли, тиганици, гравче тавче, сарма, тулуби и многу други специјалитети во кои уживаа посетителите.
Инаку Македонскиот фестивал на храната се одржа под слоганот Македонско и вкусно за да се презентира на еден препознатлив начин пред австралиската заедница .
Ова беше уште една прилика да се отслика македонската традиција, култура, јазик и фолклор, својствени за Македонците каде и да се во светот.
Македонската Заедница во Викторија континуирано презема активности на секое поле и со тоа допринесува за развој на мултикултурното општество во Австралија како и јакнење на нашиот идентитет како Македонска нација.
Гордана Димовска

 

 

 

<< Предходни 1 2 320 21 22 Следни >>