Соопштенија

,,Иселеничка културна средба“

20.07.2015 година

Почитувани,

Поради големиот интерес од страна на претставници на иселенички организации за промовирање на активностите поврзани со чување и негување на македонската култура во иселеништвото, Агенцијата за иселеништво ќе одржи ,,Иселеничка културна средба“ на 23 јули 2015 година, во Амфитеатарот на Министерството за надворешни работи на Република Македонија. Манифестацијата ќе биде со следниот редослед:

9:30 -10:00 часот: Пристигање, евиденција и кафе

10:00 часот: Поздравен говор

10:30 часот:Промоција на новоиздадена книга „Во друга светлина“ од Ивица Челиковиќ, иселеник од Гетеборг

11:00 часот:Промоција на новоиздадена книга „Шепотот на љубовта“ од Стојан Ѓоргиев, иселеник од Берлин

11:30 часот:Промоција на книгата „Одблесоци од вечноста“ од Нове Младеновски, иселеник од Мелбурн

12:00 часот:Пауза за закуска

13:00 часот:Презентација на АНСАМБЛ МАКЕДОНКА од Торонто, 55 годишен јубилеј од формирање, основач, Алек Петличков

13:15 часот:Презентација на 40 годишна настава по македонски јазик во Канада, наставник Благица Дафовска

13:30 часот:Презентација на наставата по македонски јазик во Словенија, наставник Зекирија Шаиновски

13:45 часот:Презентација на Македонско-Австралскиот театар од Сиднеј, Васко Србиновски

14:00 часот:„Како е претставена Македонија во данските библиотеки“ Силвана Миленкова од Македонско здружение Филип II Македонски


Васил Наумов

 

 

 

Повелби за заслуги за Македонија

10.07.2015 година

Почитувани,

Церемонијата на која Претседателот на Република Македонија Д-р Ѓорѓе Иванов ќе ги додели повелбите за заслуги за Македонија на иселеничките организации кои беа избрани за одликување од Комисијата при Кабинетот на Претседателот, ќе се одржи на 21 јули 2015 година во Клуб на пратеници Скопје, со почеток во 19:00 часот. Сите заинтересирани за присуство треба однапред да се најават во Агенцијата за иселеништво на контакт тел: 02 3118 633 или на интернет адресата info@minisel.gov.mk

 

 

 

Турнеја на Културно-уметничкото друштво од Торонто Канада

24.06.2015 годинаТурнејата ќе започне на 6 јули со отварањето на Балкански фестивал на песни и игри во Охрид и ќе продолжи со следниот редослед:
-7 јули- Вевчани, настап на Вевчанско културно лето ,,ВЕКУЛ“ почеток 19:00 часот
-8 јули – Охрид, учество на Балкански фестивал на народни песни и игри ОХРИД
-11 јули-Дојран, настап на „Дојранско културно лето“ почеток во 20:00 часот
-12 јули-Валандово, настап на ,,ВАЛАНДОВСКИ ПЕТРОВДЕНСКИ СРЕДБИ“ почеток во 20:00 часот
- 13 јули-Струмица, настап на плоштад Гоце Делчев, почеток во 20:00 часот
-16 јули- Ресен, настап на Манифестацијата ,,70 ГОДИНИ ФОЛКЛОР ВО ПРЕСПА“
-20 јули- Овчарани, Република Грција, настап на иселенички средби, почеток 22:00 часот
-22 јули-Скопје, настап во салата на Драмски театар Скопје, почеток во 20:00 часот
-24 јули-Кратово, настап во Дом на Култура „Лазар Софијанов“ почеток во 20:00 часот
-28 јули- Прилеп, почеток во 20:00 часот
-29 јули-Битола, настап на Републички фестивал „ИЛИНДЕНСКИ ДЕНОВИ БИТОЛА“ на Широк сокак, почеток во 20:00 часот
-30 јули-Крушево, настап на „ЕТНО ГРАД КРУШЕВО“, почеток во 20:00 часот

Културно-уметничкото друштво од Торонто Канада, минатата година одбележа 55 годишен јубилеј, оставајќи зад себе бројни играорци од неколку генерации заслужни за негување и чување на македонскиот фолклор надвор од Македонија.
По повод заслугата за Македонија, Претседателот на Република Македонија на 21.јули 2015 година во Охрид, ќе го одликува друштвото со Признание „Повелба на Република Македонија“.

 

 

 

„Повелба на Република Македонија“

19.06.2015 година

ПОЧИТУВАНИ,

Во прилог Ви доставуваме информација за донесената одлука од страна на Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорѓе Иванов, за доделување признанија „Повелба на Република Македонија“на македонски иселенички организации.
Одликувањата ќе бидат доделувани на 21 јули 2015 година во претседателската вила во Охрид. За терминот дополнително ќе Ве известиме.

Агенција за иселеништво

 

 

 

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ОДРЖУВАЊЕ НА ЛЕТНАТА ШКОЛА ПО МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

07.06.2015 година

Почитувани!

Ве известуваме дека Летната Школа по Македонски јазик наменета за деца потомци на иселениците од Македонија, со цел изучување на македонскиот јазик која Агенцијата за иселеништво ја организира секоја година, ќе се одржи од 4-10 август 2015 година.
Сместувањето на учениците и одржувањето на наставата ќе биде во хотел во Охрид. Агенцијата за иселеништво ќе ги сноси трошоците за наставниците кои ќе ја водат наставата, а хотелското сместување ќе биде на товар на самите учесници. Превозот до Охрид ќе биде во организација на родителите.
На „Летната Школа“ учество можат да земат сите заинтересирани, без претходна селекција.
За дополнителни информации околу сместувањето и цената ќе ве известиме во поблиска иднина.
Ве молиме присуството да го пријавите на интернет адресата на Агенцијата за иселеништво: e-mail:info@minisel.gov.mk
Благодариме за соработката
Директор,
Васил Наумов

 

 

 

Награда "Стојан Христов" за поетите иселеници од Македонија на Струшките вечери на поезијата

07.06.2015 година

Почитувани!

Согласно надлежноста на Агенцијата за иселеништво за помагањето на културниот развој на иселениците од Македонија, оваа година по шести пат Агенцијата за иселеништво, преку вклучување во Програмата на Струшките вечери на поезијата ќе доделува награда за поетите иселеници од Македонија.
За таа цел Ве замолуваме да ги известите членовите на Вашата организација кои се занимаваат со пишување поезија и кои имаат издадено книга, да се пријават во Агенцијата за иселеништво.
Книгите со кои ќе се конкурира ќе бидат оценети од страна на стручното жири на Струшките вечери на поезијата, а наградата за поетите иселеници од Македонија ќе ја додели Агенцијата за иселеништво на Република Македонија. Поетите можат да конкурираат и со постари дела.
Заинтересираните поети, иселеници од Македонија, своите дела треба да ги испратат во Агенцијата за иселеништво до крајот на месец јуни 2015 година.
Минатата година наградата "Стојан Христов" за најдобра збирка поезија ,,Анатомија на чувствата“ ја доби г-ѓа Лилјана Стоилковска Андоновска, иселеник од Македонија која живее во Шведска.

Директор
Васил Наумов

 

 

 

Travel Guide Macedonia

08.05.2015 година

 

 

 

До сите македонски иселенички организации и асоцијации

18.03.2015 година

Предмет: Информација за одржување на Шестата годишна конференција на иселеничките организации во Република Македонија и барање сугестии и предлози за темите на дневен редПочитувани,

Ве известуваме дека во тек е подготовката на Шестата годишна конференција на иселеничките организации, што ќе се одржи на 22 и 23 јули 2015 година во Скопје, во организација на Агенцијата за иселеништво на Република Македонија.
Ве молиме најдоцна до 15 април 2015 година да дадете ваши сугестии за темите на дневниот ред кои ќе се разгледуваат на конференцијата и се од интерес за иселеништвото, а се во рамките на законската надлежност на Агенцијата за иселеништво.Директор
Васил Наумов